enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpAk PartiHüda Par
DOLAR
19,1206
EURO
20,7438
ALTIN
1.211,94
BIST
4.811,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
19°C
Batman
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Çok Bulutlu
12°C

Adalet Bakanı Gül’den Soylu’ya “hukuk devleti” yanıtı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu”nda yargı …

Adalet Bakanı Gül’den Soylu’ya “hukuk devleti” yanıtı
14.11.2021 00:03
0
A+
A-

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu”nda yargı bağımsızlığı konusunda hükümete net mesajlar verdi.

Sempozyumda konuşan Adalet Bakanı Gül, kimsenin kimseye çamur atma özgürlüğü bulunmadığını belirterek “İnsanın lekelenmeme hakkı da bütün insanlığın hakkıdır” dedi.

Gül, dolaylı olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde metruk evlerin yıkımı konusunda yargı kararı bekleyen muhtarlara “Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin” sözüne de sert yanıt verdi.

Gül: Bizim rotamız hukuktur

Adalet Bakanı, sempozyumda yaptığı konuşmada “Değerli arkadaşlar bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan da masumiyet karinesi ve yargı bağımsızlığı konusunda mesajlar verdi. Suç isnadı altında olan kişinin suçluluğu mahkeme kararıyla kesinleşinceye kadar hukuken suçsuz kabul edilmesi ilkesinin altını çizen Arslan, masumiyet karinesinin yargılama sonrasında da geçerli olduğuna, ceza yargılaması mahkûmiyet dışında bir kararla sonuçlandığında kişinin suçlu görülmemesi, özellikle hakkında verilen beraat kararının sorgulanmaması gerektiğine dikkat çekti.

Suçu delille ispat yükümlülüğünün iddia sahibinde olduğunu belirten Arslan, “Yargılama makamları ve kamu otoriteleri devam eden veya beraatle sonuçlanan davalarda kişilerin suçlu olduğu izlenimini uyandıracak söylem ve uygulamalardan kaçınmak durumundadır” şeklinde konuştu.

AYM Başkanı Zühtü Arslan

Yargı kararları konusunda Anayasa hatırlatması

“Anayasa’nın 138. maddesi gereği konumu, sıfatı veya görevi ne olursa olsun hiç kimse hiçbir gerekçeyle mahkemelere ve hâkimlere bırakın emir ve talimat vermeyi, tavsiye ve telkinde dahi bulunamaz” diyen Aslan, yine aynı maddenin son fıkrası gereği yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu belirterek “Bu organlar ve idare mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. Kısacası yargı bağımsızlığı, yargılama sürecine müdahale edilmemesini ve ortaya çıkan kararın geciktirilmeden ve gereği gibi uygulanmasını zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.

AYM Başkanı, yasama ve yürütme mensuplarının yargıyı etkilemeye veya itibarsızlaştırmaya dönük söz, tutum ve davranışlardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

DW/BK,JD

© Deutsche Welle Türkçe

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.