enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpAk PartiHüda Par
DOLAR
19,1244
EURO
20,7396
ALTIN
1.212,37
BIST
4.811,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Az Bulutlu
19°C
Batman
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Çok Bulutlu
12°C

Bosnalı Sırp lider: Barışı Sırp Cumhuriyeti için feda etmeye hazır değilim

Bosna Hersek’te ayrılıkçı bir çizgi izleyen Sırp lider Milorad Dodik, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta “hiçbir siyasi amacın Bosna Hersek …

Bosnalı Sırp lider: Barışı Sırp Cumhuriyeti için feda etmeye hazır değilim
13.11.2021 00:01
0
A+
A-

Bosna Hersek’te ayrılıkçı bir çizgi izleyen Sırp lider Milorad Dodik, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta “hiçbir siyasi amacın Bosna Hersek’teki barıştan değerli olmadığını” söyledi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi olan Dodik “Herhangi bir şey için barışı feda etmeye hazır değilim. Barışı Sırp Cumhuriyeti (RS) için mücadeleye feda etmeye hazır değilim” diye konuştu.

Bosna Savaşı, 1992 yılında Bosnalı Sırpların Yugoslavya ordusu yardımıyla etnik olarak temizlenmiş bölgeler yaratmak ve bu bölgeleri komşu Sırbistan’a katmak istemesiyle başlamıştı. 100 binden fazla insanın öldüğü savaş, 1995’te Sırp Cumhuriyeti ile Bosna Hersek Federasyonu’nun kurulması ve bu iki özerk entitenin Bosna Hersek bünyesinde birleştirilmesiyle sona erdi. Ülke anayasası barış anlaşmasının bir parçası olarak yazılmıştı. Bosna Hersek’te devlet başkanlığı biri Boşnak, biri Sırp, biri Hırvat olmak üzere üç kişilik devlet başkanlığı konseyince yürütülüyor. Ordu, yargı ve vergi idaresi ise merkezi devlet kurumları.

Bölünme sinyalleri

Bosnalı Sırpların Temmuz ayı sonunda merkezi hükümetin faaliyetlerini bloke etmesi ülkede siyasi kriz yarattı. Dodik, Sırp Cumhuriyeti parlamentosunun Kasım ayı sonunda kendi ordusunu, vergi idaresini ve yargı makamlarını oluşturmak üzere yasalar hazırlayacağını söylemişti. Rusya ile Sırbistan’ın desteğini arkasına alan Dodik, Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek ordusundan güçlerini çekeceğini, yargı makamları ve vergi idaresinden de çekileceklerini duyurmuştu. Bu üç kurumun uluslararası barış elçilerinin kararları doğrultusunda oluşturulduğunu söyleyen Dodik bunların anayasa ile güvence altına alınmadığını, işe yaramaz ve masraflı olduklarını ifade etmişti. Bosnalı Sırp lider, uluslararası barış elçilerinin isteğiyle hayata geçirilen yaklaşık 140 yasanın da ilga edileceğini ifade etmişti.

Reuters‘e yaptığı açıklamada “(Ortak ordu) anlaşmamızı geri çekmeliyiz ve buna eşlik edecek yasama için de altı aylık bir süre koymalıyız” diyen Dodik müzakere için açık kapı bıraktı.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni geçen hafta hazırladığı raporda uyarmış ve Dodik’in attığı siyasi adımların “ilan edilmeksizin ayrılmak anlamına geldiğini” söylemişti.

Schmidt Reuters‘e yaptığı açıklamada da Sırp Cumhuriyeti’nin ortak ordudan çekilmesinin uluslararası toplum açısından bir kırmızı çizgi olması gerektiğini belirtti. Dodik ise hedefinin Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek’ten ayrılmasından ziyade tam özerklik olduğunu ileri sürüyor.

Hafta başında ABD Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Bosna Hersek’te devam eden siyasi krizi görüşmek üzere başkent Saraybosna’ya gelmişti. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Konseyin Boşnak üyesi Şefik Caferovic ve Sırp üyesi Milorad Dodik ile görüşen Escobar görüşme sonrası açıklamada “Tüm muhataplarla üzerinde anlaştığımız en önemli şey bir savaş olmayacağı ve en önemli mesaj da bu” demişti.

DW, Reuters / EC, TY

©Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.