enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpAk PartiHüda Par
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Batman
Açık
15°C
Batman
15°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C

Sosyal medyadaki gerginliğimizin sebebi belli oldu! İlginç araştırma…

ABD’de yapılan bir araştırma, sosyal medyadaki nefret söylemi içeren mesajlar ve paylaşımlara, hava sıcaklıklarının etkisinin oldukça fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Sosyal medyadaki gerginliğimizin sebebi belli oldu! İlginç araştırma…
11.09.2022 16:57
359
A+
A-

Sosyal medya platformları, birçok kişinin kendini normal hayattan daha özgür hissettiği bir alan olarak biliniyor. Bu sebeple kişiler, normal şartlarda kaba konuşamayacağı kişiler için bile hakaret içerikli mesajlar ve paylaşımlar yapabiliyor. ABD’de 4 milyar coğrafi konumlu tweetin analizi sonrası bul şekilde nefret söylemi içeren paylaşımlara hava sıcaklığının oldukça etkisi olduğu ortaya çıktı.

The Lancet Planetary Health tarafından yapılan çalışmaya göre bilim insanları, hava sıcaklığı 42 derecenin üzerine çıktığında ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik tweetlerde yüzde 22’ye, -3 derecenin altına düştüğünde ise yüzde 12’ye ulaşan yükselişler tespit etti.

Çalışmanın baş yazarı ve Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nde (PIK) bir bilim insanı olarak görev Annika Stechemesser, araştırmayla ilgili şu ifadeleri kullandı.

Bununla beraber araştırma, 2014 ve 2020 yılları arasında 773 ABD şehrinde yaklaşık 75 milyon nefret söylemi içerikli İngilizce tweet’i tespit etmek için makine öğrenimi algoritmalardan yararlandı.

Araştırmacılar, nefret söylemi ve agresiflik içeren tweet’lerin sayısını günlük olarak kaydetti ve yerel sıcaklıklardaki değişikliklere karşı istatistiksel olarak değerlendirmeye aldı.

Araştırmanın sonuçlarında, kötü niyetli mesajların en düşük sayısının, sıcaklıklar 15-18 derece  arasındayken azaldığı; ancak hava sıcaklığı 12 derecenin altına düştüğünde veya 21 derecenin üzerine çıktığında arttığı gözlemlendi.

Yapışan çalışmada bunun yanı sıra; gelir, siyasi veya dini görüş gibi faktörlerden bağımsız olarak tüm iklim bölgelerindeki aşırı sıcaklık koşullarında nefret söylemi içerikli tweet’lerin arttığı ortaya çıktı.  

Diğer yandan, Avrupa Dijital Haklar Ağı’nın politika başkanı Diego Naranjo, iklim krizinin nefret söylemi üzerindeki etkisinin, mevcut kurumsal modellerin yasaklanmasıyla düşüşe geçebileceğini belirtti.

Diğer yandan, geçen Haziran ayında, bir araştırmacı nefret söylemi içeren sahte reklamlar göndererek sistemlerini test ettiğinde, Facebook’un başarısızlığı tepki gösterdi. Bununla birlikte, farklı çalışmalar 10 Amerikalıdan 4’ünün, anksiyete ve depresyondan kendine zarar vermeye kadar çeşitli hastalıkları tetikleyebilecek bir tür çevrimiçi taciz yaşadığını ortaya çıkardı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.